Franse journalist gearresteerd om ‘staatsgeheimen’

Persvrijheid Een Franse journalist die schreef over de betrokkenheid van het Franse leger bij bombardementen in Egypte is dinsdag gearresteerd.

Al-Sisi op een poster in Caïro.
Al-Sisi op een poster in Caïro.

De Franse inlichtingendienst heeft dinsdag journalist Ariane Lavrilleux gearresteerd en haar huis doorzocht, meldt haar werkgever Disclose, een website voor onderzoeksjournalistiek. Volgens de nieuwsorganisatie houdt de arrestatie verband met haar berichtgeving over gelekte documenten die zouden bewijzen dat de inlichtingendienst DGSI een rol heeft gespeeld bij bombardementen van de Egyptische regering op de eigen bevolking. Disclose noemt de arrestatie een „onacceptabele” aanval op de persvrijheid.

De veiligheidsdienst opende in juli 2022 een onderzoek naar Disclose, dat volgens de dienst „staatsgeheimen in gevaar bracht en informatie dreigde bekend te maken die zou kunnen leiden tot de identificatie van een beschermde agent”.

Ariane Lavrilleux, zelf een Française, is een van de auteurs van de ‘Egypt Papers’, een reeks artikelen waarin Disclose in november 2021 onthuld werd hoe informatie van de Franse inlichtingendienst door het Egyptische leger zou zijn gebruikt in een operatie bedoeld om Islamitische millitanten te identificeren. De reikwijdte van deze ‘Operatie Sirli’ zou echter zijn uitgebreid om ook bijna twintig bombardementen van het leger te faciliteren. Deze aanvallen waren gericht tegen Egyptische burgers die tussen 2016 en 2018 vanuit Libië naar Egypte terugkeerden en werden verdacht van mensen- en wapensmokkel. Volgens latere rapporten waren veel doelwitten geen millitanten, een mogelijke mensenrechtenschending.

Ondanks waarschuwingen van functionarissen over de operatie, zouden de Franse autoriteiten de missie volgens Disclose niet hebben willen stopzetten. Na de publicaties van Disclose diende het Franse ministerie van Defensie een klacht in wegens „schending van het nationale defensiegeheim”.

Disclose zegt in een bericht op X, voorheen Twitter, dat de berichtgeving „berust op enkele honderden uiterst geheime documenten die een campagne van willekeurige executies onthullen”, georkestreerd door de Egyptische leider Abdel-Fattah al-Sisi „met medeplichtigheid van de Franse staat”. De Egyptische regering reageert niet op vragen van persbureaus.

Amnesty Frankrijk zegt zich „grote zorgen” te maken. „Het in hechtenis nemen van een journalist omdat ze haar werk doet vormt een bedreiging voor de persvrijheid”, aldus woordvoerder Katia Roux.

Ook persorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) veroordeelt de huiszoeking en arrestatie van de journalist. „We vrezen dat de acties van de DGSI de geheimhouding van de bronnen zullen ondermijnen”, aldus RSF.